Willy en Willeke Alberti - Een reisje langs de Rijn
Zichtbaar wordt er genoten en er wordt volop meegezongen als het liedje: "Een reisje langs de Rijn" van Willy en Willeke Alberti wordt gedraaid door de reizende jukebox. Waarom is dit lied zo populair en onderdeel van ons gezamenlijk muziekgeheugen?
Het liedje is gebaseerd op een Duits liedje: "Das ist die Berliner luft" van Paul Lincke uit het begin van de 20ste eeuw. Het lied werd gebruikt in de operette "Frau Luna" en hiervan is in 1941 een film gemaakt. Nog steeds is het lied populair in Duitsland en wordt regelmatig gespeeld door het Berliner Philharmoniker als seizoensafsluiting.
In 1906 wordt de muziek van het liedje op een liedjesbeurs gekocht door Louis Davids. Er wordt een Nederlandse tekst geschreven door Louis en op de plaat gezet en uitgevoerd door Louis en zijn zus Rika Davids.
In 1969 wordt het liedje door Willy en Willeke Alberti de tipparade ingezongen. Veel verder dan 3 weken in de tipparade kwam het liedje niet maar heel Nederland kent het liedje wel, zit in het muziekgeheugen van de natie. Het liedje kan wel weer, de oorlog is inmiddels 25 jarig achter de rug en Duitsland wordt weer geaccepteerd als vakantieland, dus ook het reisje langs de Rijn.
Nadien is het liedje door vele artiesten, zowel gezongen als instrumentaal, op het repertoire gezet en op plaat verschenen: Andre van Duin, Gerard Cox, De Kermisklanten, John Woodhouse, Koos Alberts, Eddy Christiani, Jean en Willy, Schriebl en Hupperts, en vele vele anderen. Een speciale versie is opgenomen door Adele Bloemendaal die een satirische versie bedacht met: "Kijk, wat drijft er in de Rijn".
Maak jouw eigen website met JouwWeb